Ga naar de inhoud
WaddenZee nl (naar homepage)
  • Home
  • Actueel
    • Nieuwsoverzicht
    • Mailinglist Wadwachters
    • WadWeten
    • Waterstanden
    • Het Weer
  • Thema's
    • Natuur
    • Landschap en cultureel erfgoed
    • Duurzame bereikbaarheid
    • Klimaatverandering
    • Energietransitie
    • Duurzame economie
    • Zand-en schelpenwinning
    • Diepe delfstoffen
    • Defensie
  • Projecten
  • Overheid
    • Waddenzeebestuur
    • Omgevingsberaad Waddengebied
    • Waddenzeebeleid
    • Waddenzeebeheer
    • Vergunningen
    • Natura 2000
    • Internationaal
    • Archief
  • Contact
    • Contactformulier
  • waddendatadag
  1. Home ›
  2. Actueel ›
  3. Nieuwsoverzicht ›
  4. Kokkelaars krijgen keurmerk

Kokkelaars krijgen keurmerk

Gepubliceerd op 12 november 2012VisserijAangemaakt door Ecomare

"Op naar harlingen #msc #kokkels lossen, volop kokkels, mossels en..... #eidereenden op de #waddenzee dit jaar". Met deze tweet van 8 november typeerde kokkelvisser Rienk Nadema het vangstseizoen 2012 als geen ander.

De handkokkelvissers die in de Waddenzee actief zijn hebben het MSC-keurmerk voor duurzaamheid en verstandig bestandsbeheer gekregen in een jaar waarin er enorm veel kokkels op het wad liggen.

'Op handkracht verder'
Het is nog maar zeven jaar geleden dat de industriële, mechanische visserij op kokkels in de Waddenzee werd verboden. Een aantal vissers zijn toen overgegaan op de meer ambachtelijke, handmatige vangst van kokkels. De overheid stelde daar een beperkt aantal vergunningen voor beschikbaar. Dit om ervoor te zorgen dat er voldoende schelpdieren voor de wadvogels over zouden blijven. Bij elkaar oogsten de handkokkelaars nog geen tiende van de hoeveelheden die vroeger door de grote schepen werden opgevist.
 
Keurmerken
De handmatig geoogste kokkels kregen al eerder het keurmerk 'Waddengoud', dat wordt toegekend aan producten die op een milieuvriendelijke manier in het waddengebied worden geproduceerd. Dit keurmerk zorgde ervoor dat steeds meer koks in het waddengebied het streekproduct verwerken. Maar de hoofdmoot van de waddenkokkels gaat nog steeds in blik naar de landen rond de Middellandse zee, waar veel meer schelpdieren worden gegeten dan hier. Daarom is het MSC-keurmerk zo belangrijk. Dat is de internationale standaard voor duurzame visserijproducten.

Artikel op website Ecomare


Delen
  • Delen op LinkedIn

Waddenzee.nl

Waddenzee.nl is een website voor waddenprofessionals en wordt ontwikkeld en beheerd door de ministeries van LVVN en I&W en de drie Waddenprovincies in samenwerking met Tresoar en Waddenacademie. De site wordt gecoördineerd door Rijkswaterstaat.

Service

  • Cookies
  • Privacy
  • Toegankelijkheid
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Archief

Contact

Huis voor de Wadden
Ruiterskwartier 121 A
8911 BS Leeuwarden

T 058 - 2339010
T 058-2339016
E info@waddenzee.nl

Stel je vraag

Onze deur staat altijd voor je open.

Stel je vraag via WhatsApp